Charakteristika (alebo histaminóza) je neznášanlivosť histamínu, ktorý prijmeme prostredníctvom jedla. Príčinou intolerancie je nedostatok histamín-degradujúcich enzýmov diaminooxidázy (DAO) a / alebo histamín-N-metyltransferázy (HNMT). Príčinou môže byť aj nesúlad medzi príjmom a degradáciou histamínu v tele. Táto teória bola vyvinutá v 80. rokoch minulého storočia ako súčasť výskumu biogénnych amínov.[1]
Podľa niektorých autorov histamínová intolerancia nie je vrodená, ale získaná choroba. Postihuje takmer 1 % európskej populácie.[2][3] 80 % chorých pacientov sú ženy stredného veku. Symptómy ochorenia môžu počas tehotenstva zmiznúť, ale opäť sa objavia po pôrode.
Kontrolované individuálne štúdie[4][5] a komplexná metaanalýza z roku 2003 nedokázali nájsť žiadne vedecké dôkazy o potravinovej intolerancii biogénnych amínov, ako je histamín.[6]
Ak existuje neznášanlivosť histamínu, má sa za to, že sa nevyskytuje ako alergia, ani ako neimunologická potravinová intolerancia, ale ako porucha degradácie enzýmom. Môže byť následkom, alebo pridruženým ochorením iných neznášanlivosti alebo alergií
Dr. Čajka
Poliklinika LH
J.D. Matejovie 542/21
Liptovský Hrádok
Slovakia