pre novinky na december kliknúť nižšie
Charakteristika je neschopnosť organismu stráviť mliečny cukor (laktózu). Je to prirodzený doprovodný jav dospelého organizmu ľudského života, pretože pôvodne sa mliekom živili prevážne kojenci. Ničmenej u niektorých rasových skupín, predovšetkým u Európanov sa dlhodobou konzumáciou mlieka posunula tolerancia k laktóza do vyššieho veku. V prípade, že sa intolerancia vyskytne u kojencov jedná sa o chorobu.
Intolerancia laktózy sa často zamieňa s alergiou na mliekoo. Hlavný rozdiel medzi týmito metabolickými poruchami je v príčinách ochorenia, zatiaľ čo u lakózovej intolerancie je ochorenie spôsobené nedostatkom enzýmu laktáza, ktorý rozklada mliečny cukor, pri alergii na mlieko sa jedná o imunintnú odpoveď organizmu na mliečne bielkoviny.
Dr. Čajka
Poliklinika LH
J.D. Matejovie 542/21
Liptovský Hrádok
Slovakia