Charakteristika je neschopnosť organismu stráviť mliečny cukor (laktózu). Je to prirodzený doprovodný jav dospelého organizmu ľudského života, pretože pôvodne sa mliekom živili prevážne kojenci. Ničmenej u niektorých rasových skupín, predovšetkým u Európanov sa dlhodobou konzumáciou mlieka posunula tolerancia k laktóza do vyššieho veku. V prípade, že sa intolerancia vyskytne u kojencov jedná sa o chorobu.
Intolerancia laktózy sa často zamieňa s alergiou na mliekoo. Hlavný rozdiel medzi týmito metabolickými poruchami je v príčinách ochorenia, zatiaľ čo u lakózovej intolerancie je ochorenie spôsobené nedostatkom enzýmu laktáza, ktorý rozklada mliečny cukor, pri alergii na mlieko sa jedná o imunintnú odpoveď organizmu na mliečne bielkoviny.
Dr. Čajka
Poliklinika LH
J.D. Matejovie 542/21
Liptovský Hrádok
Slovakia